2005/03/27

Christian Jensen 75 år

Påskelørdag

Christian Jensen 75 år

Vor nabo gennem 35 år, Christian Jensen, blev 75 år i dag, og det skulle fejres. Han havde inviteret naboer og venner til fødselsdag fra klokken 10:30. Han skulle holde to fester denne dag. Først små fyrre naboer og børn, svigerbørn og børnebørn til stort frokostbord. (Børnene og børnebørnene stod for såvel mad som servering for denne fest. Og datteren og de to svigerdøtre stod for dele af frokosten og det efterfølgende kaffebord med hjemmebag og store flotte lagkager). Senere samme dag om aftenen kom Christians søskende til middag, der ville blive bragt udefra.

Men først en stor frokost for os naboer. Der var det hele: flere forskellige slags sild, fiskefilet, frikadeller, flæskesteg, leverpostej med bacon, forskellige slags pålæg, ost, rødbeder, rødkål, surt. - Gris er ikke noget man køber. Det er noget man slagter, sagde Christian, da man spurgte til flæskestegen. Der blev serveret øl og snaps i stride strømme til maden.

Christian Jensen gik på pension for otte år siden. Da fik han ikke folkepension. Nej, han fik apanage. Og det får han stadigvæk selv om det nok ikke bliver til så meget. For næsten lige så mange år siden solgte han sin mælkekvote. Og køerne kom ud af stalden. Men de var ikke mere end kommet ud førend han begyndte at bygge en del af kostalden om til grisestier. Og så har han produceret et par hundrede grise eller mere siden da. Ikke nok med det. Han har også fået nogle køer. Får er der også på gården foruden høns hele året og ænder bliver fedet op til salg om efteråret. Der bliver dyrket kartofler. Og så er der en flok heste – oldenborgere af smukkeste race. Et par af Christians heste var med i Bryggeren. Ja, selv til Djævleøen har han leveret mange smukke oldenborgere. En alsidig landmand på 75, der også skover til eget brændselsforbrug. Der er nok i dag et par hundrede rummeter, der er gjort klar til tørring så de kan bruges til næste års fyringssæson.

Det blev en god fest med megen snak med folk vi har kendt siden 1970.

Det er lidt underligt, da vi købte det sted, hvor vi nu bor, som sommerhus, da var vores husmandssted, den første der blev nedlagt som landbrug. Kristian købte en del af jorden, en anden landmand fik en del, og vi fik nogle tønder land med til huset. I dag er husmandssteder nedlagt som landbrug. Jorden er solgt fra. Kun en landmand foruden Christian dyrker jorden. Resten er beboet af ikke landmænd. Den ene der er tilbage er gengæld blevet storbonde med griseproduktion og megen jord. Hvor mange tusinde enheder han opdrætter om året ved han vel dårlig nok selv. Det er ikke landbrug men ren industriproduktion.

Nu bor alle naboerne i små parcelhuse inde i Mou eller i nærmeste omegn.

 

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Hyggelig fødselsdag. Hyggelig aktiv mand.