2007/12/25

Endelig kom fredningsafgørelsen

Lille Vildmose: - Danmarks største fredning på 7600 ha eller 76 kvadratkilometer er nu endelig afgjort. Og der er udsendt endelige fredningsafgørelse samt erstatningsafgørelse til de 136 lodsejere, der er omfattet af fredningen. Ja, endelig er Danmarks hidtil største og dyreste fredning til 57.704.100,00 kr. nu færdigbehandlet i Naturklagenævnet. Til den samlede fredningserstatning skal tillægges renter og omkostninger. Aalborg kommune og Mariagerfjord kommune skal betale 10 % og staten 90 % af de samlede udgifter. Det betyder, at Aalborg kommune skal betale 4.670.410,00 kroner og Mariagerfjord kommune 1.100.000,- kroner. Dertil kommer omkostningerne, der beløber sig til 1.913.929, - kroner. Aalborg 128.330, - kroner. Mariagerfjord kommune 63.063, - kroner. Staten 1.722.536, - kroner.

 

 

Allerede i begyndelsen af 1990’erne blev fredningen rejst. Det har undret mange, at det skulle tage så lang tid at færdigbehandle sagen.

Største højmose i Vesteuropa

Lille Vildmose er Vesteuropas største højmose. Og det er Danmarks største fredning indtil nu.. Fredningen omfatter Danmarks største højmose, Tofte Mose, Tofte Skov og Høstemark Skov med store bestande af kronvildt og vildsvin. I dag er både Tofte skov og Høstemark skov indhegnede af hensyn til de store bestande af kronvildt og vildsvin. Og også af hensyn til kongeørne og andre rovfugle, der yngler inden for de indhegnede områder.

De to indhegnede skove samt en del af mellemområdet ejes i dag af Aage V. Jensens Fonde. Fredningen giver mulighed for, at der kan foretages en samlet indhegning af stort set hele fredningsområdet, hvorved de to indhegnede skove sammen med mellemområdet vil kunne bindes sammen, og dyrene vil kunne færdes frit i hele området. I dag omtaler man Lille Vildmose med højmose enge og skove som en stor vildmark

Indvinding af spagnum

Pindstrup Mosebrug har indvundet spagnum på en del af det fredede areal. Og retten til indvinding er ikke udløbet endnu. Det er planen, at tørvearealerne med tiden skal naturgenoprettes, så hele området af højmosen kan genopstå. Det samme gælder for visse hidtil dyrkede landbrugsarealer, medens størsteparten af de øvrige landbrugsarealer fortsat kan dyrkes som hidtil.

Bent Bundgaard

 

Ingen kommentarer: